Menü Kapat

Ver Lefter’e Yaz Deftere

Balyan imzalı Dolmabahçe Sarayı’nın aydınlatılması ve ısıtılması için kurulmuştu Gazhane.. Gazometreleri, ters rüzgarda stadı ise boğan dumanın menşei uzun bacaları, idare binalarıyla ayrı bir dünya idi orası..İşte o Gazhane ve arkada belli belirsiz görünen Hilton Oteli’nin fonunda oynandı Türkiye-Brezilya maçı. Aylardan Mayıs, yıl 1956’ydı..

Yeni Açık tribün inşa edilmemiş ama portatif tribünlerle stada ek olarak üç bin civarında daha seyirci alınabilmiş. Yirmi yedi bin civarında ‘şanslı’ var tribünlerde.. Gilmarlı, Didili, Santoslu sambacıları dünya gözüyle görebilmek ayrıcalık olsa gerek…

Biz bunları anlatırken golü kalemizde görmüşüz bile. Arkadaki duvarın cephesini sarmış reklam kalabalığı arasından zor seçilebilen skor tabelasında deplasman takımının önde olduğu yazılı. Djalma Santos tabelayı değiştiren oyuncu. Pele henüz abilerini uzaktan izliyor. İki yıl sonra, 58 Dünya Kupasını kaldıran milli takımlarının on yedi yaşındaki yıldızı olarak tanınacak tüm dünyada..

Lefter, oyunun ikinci bölgesinde Zozinho’yla mücadele ediyor. Ay yıldızlı forma altında, 50 milli maçı devirip altın madalya alacak olan Lefter, imza çalımlarından birini atarken, geride pozisyonu izleyenler arasında İstanbulsporlu Kadri Kartal da var. Hakem Marchetti düdük ağzında, doğru açıda olmasının keyfiyle ikili mücadeleyi izliyor, hemen solunda geride Didi dikkatli gözlerden kaçmayan dev bir futbol figürü olarak eziyor zemini. Didi 1972 yılında İstanbul’a Fenerbahçe için gelecek ve teknik direktör ceketiyle iki kupa kaldıracaktı.

Ver Lefter’e Yaz Deftere

Lefter, Fenerbahçe’de 20 İdare Heyeti, ligde 30 takım, 13 Federasyon eskitecek büyük bir ustadır. Rakip kalelere bugüne kadar atılmış, 1964’ün yaz günlerinin ortasına kadar da atılacak 400 küsur golün sahibi olacaktır ayrıca. Ceza alanı üzerinde hakemin on kusurlu harekete verdiği ceza frikiktir ama her frikik Lefter’inki olmamıştır. Ordünaryus lakabını alacak olan Lefter, futbol sahalarında göründüğü 20 yılda, taraflı tarafsız her sporseverin gönlünde futboluyla taht kuracaktır.

Spikerin radyodan taşan heyecanlı sesini duymamış olsak da, hayal de mi etmeyelim:” Lefter’in deniz tarafındaki Brezilya kalesi önündeki gol tehlikesi! Şut! Gilmar son anda yumruğu patlatıyor…

Alican KÜÇÜKCAN / Ver Lefter’e Yaz Deftere – Fenerbahçe Tarihi Çalışma Organizasyonu

Bir Cevap Yazın