Menü Kapat

Galatasaray 1959 Öncesi Şampiyonlukları Kabul Etti

Evet, yanlış okumadınız! Galatasaray 1959 öncesi şampiyonlukları kabul etti. Gerçi sonra kabul ettiklerini unutup tekrar görmezden gelmeye karar verdiler ama! Nasıl mı? Şöyle:

Galatasaray, 1939 yılında Millî Küme şampiyonu oldu. Ankara Demirspor ile oynanan final niteliğindeki maç, bir hayli garip ve olaylı geçmişti ama bu enteresan hikayeyi daha sonra anlatacağız… Bugün konumuz, şimdilerde ısrarla reddettikleri 1959 öncesi şampiyonlukları, bundan bir süre evvel Galatasaray’ın “resmî tarih kitabını yazarken” pek güzel bir anlatımla kabul edenler hakkında “resmî” bir belge…

1939 Milli Küme Finali

Galatasaray Spor Kulübü 2008 senesinde “Yüzyılın Öyküsü” isimli bir kitap yayınladı. Yazarları kıymetli araştırmacılar Mehmet Şenol ve (merhum) Mehmet Ali Gökaçtı olan bu kitapta, Galatasaray’ın 1959 öncesindeki ilk ve tek Türkiye Şampiyonluğu 1939 Millî Küme finalinden şöyle bahsediliyordu.

Karşılaşma, Ankara Demirspor’un üstünlüğü ile devam ederken bitime 12 dakika kala Demirspor kalecisi Necdet’in birdenbire Galatasaraylı Katır Cemil’e yumruk atmasıyla adeta şekil değiştirmişti. Hakem Tarık Özerengin kaleci Necdet’i kırmızı kart ile cezalandırmış, ancak buna da itiraz eden Necdet, bu kez de maçın hakemine yumruk atmıştı. Güvenlik güçlerinin müdahalesiyle kaleci Necdet sahadan çıkarılabilirken, hakem de maçı tatil etmişti. Bu olaydan sonra toplanan Futbol Federasyonu Ankara’da yapılması gereken maçı da iptal ederek, Galatasaray’ı 1939 yılı Millî Küme şampiyonu olarak ilan etmişti. Bu şampiyonluk ile otuzlu yılların başından beri sıkıntılı ve şampiyonluklardan uzak bir dönem yaşayan Galatasaraylılar yeniden moral buluyordu. Galatasaray’ın kazandığı bu şampiyonluk, İstanbul Ligi sonrasında Türkiye geneli itibariyle düzenlenen bir organizasyonda kazandığı ilk şampiyonluktu. Galatasaray artık sadece bulunduğu kent düzeyinde değil, aynı zamanda Türkiye genelinde de şampiyonluk kazanmış bir takımdı.

Bir önceki yazıda olduğu gibi, yine çok basit sorularımız var. Umuyoruz ki bu defa cevap verirler… Ama sorulara geçmeden önce şu da dikkatimizi çekti. Kitapta TFF’nin bağlı bulunduğu Beden Terbiyesi Umum Müdürlüğü (yani o zamanlar Başbakanlık makamına bağlı olan bir Türkiye Cumhuriyeti devleti dairesi) için “Nazi Almanya’sındaki Hitlerjugend (Hitler Gençliği) ve faşist İtalya’daki Opera Nazionale Ballila örnekleri dikkate alınarak kurulan” dememişsiniz… :)

Malumun İlamı

Neyse sorular demiştik, değil mi?

  1. Hani Millî Küme, sadece üç şehir arasında oynanan bir organizasyon olduğu için Türkiye genelinde değerlendirilemezdi? Kitapta isabet buyurmuşsunuz; bal gibi de oluyormuş.
  2. Hani Türkiye Futbol Birinciliği ve Millî Küme’nin Türkiye Futbol Federasyonu ile hiçbir alakası yoktu? Kitapta kararı TFF’nin verdiğini söylemişsiniz ki pek doğru, zira dönemin gazetelerinde de aynı bilgi var.

Tekrar edelim; 1959 ÖNCESİNİ İNKAR, CUMHURİYETİ İNKARDIR

Fenerbahçe Tarihi Çalışma Organizasyonu / Galatasaray 1959 Öncesi Şampiyonlukları Kabul Etti

Galatasaray 1959 Öncesi Şampiyonlukları Kabul Etti
7 Kasım 1939 tarihli Cumhuriyet gazetesinden

Bir Cevap Yazın