Menü Kapat

Utanmadan Kuralsız Dediler

Utanmadan Kuralsız Dediler

1959 öncesi şampiyonluklara karşı çıkanların en favori yalanlarından birisi de bu organizasyonların hiçbir kaide olmadan düzenlendiği idi. Evet, Türkiye Cumhuriyeti devletinin bunca emeği sonucu ortaya çıkan şampiyonalara, utanmadan kuralsız dediler.

Aşağıdaki metin, dönemin süreli yayınlarında yer bulan, 1937 Milli Küme Talimatnamesi! Şüphesiz, kendileri bunu da beğenmeyecekler ama mızrak (tarihen ve mantıken) çuvala sığmıyor. 1959 öncesini inkar, Cumhuriyeti inkardır!

Fenerbahçe Tarihi Çalışma Organizasyonu


1937 Milli Küme Talimatnamesi

  1. İstanbul’dan Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş, Güneş, Ankara’dan Ankaragücü, Gençlerbirliği, İzmir’den Altay, Göztepe kulüpleri bu maçlara iştirak edeceklerdir.
  2. Mıntıka dahilindeki kulüplerin birbirleriyle yapacakları maçlar hasılatı ve masarifatı kendilerine aittir.
  3. Şehirler arasındaki maçların masraf ve varidatı Federasyona aittir. Yalnız safi kar hasıl olursa buna İstanbul, Ankara, İzmir şehirlerinin nüfusu nispeti esas tutularak kulüpler arasında taksim edilir.
  4. Milli Küme’ye iştirak edecek olan takımlar bu maçlara yalnız kendi nizami kadrolarıyla gireceklerdir.
  5. Milli Küme’ye girecek sporculara federasyon yeni lisanslar verecektir.
    Lisans ibraz edemeyen sporcular hakem tarafından oynatılmayacak ve lisanslı oyuncular hakkında hiçbir itiraz kabul edilmeyecektir. Yalnız lisansların numaraları ve idmancıların isimleri her maçtan sonra hakem tarafından federasyona derhal verilecek rapora eklenecektir.
  6. Aynı mevsim zarfında bir idmancı iki mıntıkada milli küme maçlarına iştirak edemeyecektir.
  7. Şehir deplasmanlarının sırası geldiği halde icabet etmeyen veya kendi şehrinde müsabakaya iştirak etmeyen veya maç esnasında sahayı terk ederek müsabakayı sekteye uğratan kulüp hakkında aşağıdaki hükümler tatbik edilecektir.
    A – Şehir deplasmanına iştirak etmeyen kulüp 150 Lira para cezası öder. Tekerrürü halinde müteakip müsabakalara girmek hakkını kaybeder ve hükmen mağlup olur.
    B – Kendi şehrinde hariçten gelen kulüple yapılacak müsabakaya iştirak etmeyen kulüp gene müteakip müsabakalara iştirak hakkını kaybeder ve hükmen mağlup addedilir. Aynı zamanda 250 Lira para cezası verir.
    C – Müsabakayı yarıda bırakıp terk eden takım mağlup addedilir. Ve o günkü maç hasılatından hissesine düşeni alamaz. (Bu madde mahalli maçlar içindir.)
    D – Sahayı terk eden veya hakemin sahadan çıkardığı idmancılar evvelemirde otomatikman müteakip müsabakaya girmek hakkını kaybeder. Saniyen hakem raporu üzerine federasyon bu sporcu hakkında resen ceza tayin eder.
  8. Esbab-ı mucibe olmadıka fikstür her ne suretle olursa olsun tebdil ve maçlar tehir edilemez. Esbabı mucibenin takdiri yalnız federasyona ve o gün maçı idare edecek hakeme aittir.
  9. Milli Küme birinci ve ikincisine Kurum tarafından birer kupa verilecektir.
  10. Hakemler : Milli Küme maçları Ajanlar tarafından federasyona isimleri bildirilen aşağıdaki hakemler tarafından idare edilecektir.
    A – Ankara’dan Alaaddin, İbrahim, Selahattin, Kemal Halim.
    İstanbul’dan Sait Selahattin, Sadi, Nihat, Şazi.
    İzmir’den : Mustafa, Mustafa Şenkal, Esat
    B – Yan hakemleri, hakemler tarafından tayin olunacaktır.
    C – Şehirler arası maçları idare edecek hakemler federasyon tarafından tayin olunur.
    D – Mıntıka dahilindeki maçların hakemleri tarafeyn kulüplerinin muvafakati ile tayin olunur. Anlaşma hasıl olmazsa mıntıka hakem komiteleri bu hakemleri tayin eder.

  11. Çekilen kur’aya göre : Fenerbahçe 1, Beşiktaş 2, Güneş 3, Galatasaray 4, Altay 5, Göztepe 6, Ankaragücü 7, Gençlerbirliği 8 numaraları almışlardır.
  12. Mali Şerait : Mahalli maçlar hasılatı doğrudan doğruya oynayan kulüpler arasında taksim edilir.
  13. Stad Hisseleri :
    A – İstanbul’da Cumartesi günleri için kapı hasılatından yüzde 15 Pazar günleri için yüzde 20 kabul edilmiştir.
    B – Cumartesi maçlarının hepsi Taksim Stadı’nda yapılacaktır. Pazar maçlarını her takım kendi stadında yapacaktır.
    C – Ankara ve İzmir stadları hisseleri federasyonca tespit edilecektir.

Bir Cevap Yazın