Menü Kapat

Yeşil Sahada Kardeşler

Macar Kültür Merkezi‘nde düzenlenen “Yeşil Sahada Kardeşler – Birlikte, Karşılaşmada” sergisi Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Sayın Péter Szijjártó’nun teşrifiyle açıldı. Türk futbol tarihinde Macarların altın imzasını anlatan bu sergi 27 Temmuz 2021’den itibaren gezilebilecek.

Kulübümüzün resmi sitesinde yayınlanan haber şöyle idi :

“Yönetim Kurulu Üyelerimiz Bekir İrdem ve Can Gebetaş ile Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Macar Spor Müzesi Müdürü Lajos Szabó, Macar Kültür Merkezi Müdürü Gábor Fodor, Teqball Diplomatik İlişkiler Müdürü Gergely Murányi ve Gülbaba Türbesi Mirasını Koruma Vakfı adına Adnan Polat’ın yanı sıra eski futbolcumuz Ogün Altıparmak, Fenerbahçe Müzesi Müdürü Alp Bacıoğlu ve fenerbahcetarihi.org sitesinin temsilcilerinin de katıldığı bu özel organizasyonda Fenerbahçe Futbol A Takımımızın kazandığı 1933, 1937 ve 1940 Türkiye Şampiyonluklarının kupaları ve 1968’deki Cumhurbaşkanlığı Kupası sergilendi. Bu kupalarda Macar teknik direktörlerin emeği vardı.”

Bize gelince… Bu sergide yer alan Fenerbahçe görsellerine yardımcı olmak şerefine nail olduk.

Bize bu fırsatı sundukları için, başta (kıymetli büyüğümüz Alp Bacıoğlu nezdinde) kulübümüze ve Macar Kültür Merkezi’nin saygıdeğer yetkilileri, Gábor Fodor, Balázs Szőllőssy ve Can Koç beyefendilere çok teşekkür ederiz.

Aşağıda okuyacağınız metin, kupalarımızın da sergilendiği alanda yer alan Fenerbahçe panosundaki kısa bilgilendirme yazısı… Bunu kaleme almak da bize nasip olduğu için çok mutluyuz.

Fenerbahçe Tarihi Çalışma Organizasyonu


Fenerbahçe kulübünün yolu Macaristan ile dolaylı yoldan kesiştiğinde takvimler 1911 yılını gösteriyordu.  O günlerde Galatasaray forması giymekte olan öğrenci/futbolcu Hasan Kamil Sporel, Macaristan seyahatine gidecekler arasında kendi ismini göremeyince Galatasaray’dan istifa etti ve bir süre sonra, Elkatipzade Mustafa Bey sayesinde, Fenerbahçe’ye katıldı. İlerleyen yıllarda Türk milli takımının kaptanı ve Fenerbahçe’nin Başkanı olacak bu efsane isim, Türk spor tarihinin en başarılı futbolcularından birisiydi. 

1932 yılında, Fenerbahçe’nin bütün bir tarihine ev sahipliği yapan Kuşdili Lokali yanmadan hemen önce Jozsef Schweng onuruna bir ziyafet verildi. 1932-1933 sezonuna bu yangın felaketinin gölgesinde ve hüzünle giren Fenerbahçe, Macar teknik direktör sayesinde, sezon sonunda tarihinin ilk Türkiye şampiyonluğuna kavuşarak bir nebze teselli buldu. 

Sarı-Lacivertli takımla şampiyonluklar yaşayan Nemes ve Szekely ile devam eden Fenerbahçe-Macar teknik direktörler ilişkisi, Ignace Molnar ile adeta zirveye ulaştı. 

Futbolcularıyla birlikte, birbirinden büyük ve anlamlı başarıların altına imza atan Molnar, Fenerbahçe tarihinin en çok sevilen ve özlenen antrenörlerinden birisi oldu. 

Bugün Fenerbahçe Spor Kulübü Müzesi’nde, Macar teknik direktörler liderliğinde kazanılan 10’dan fazla kupa sergileniyor. Bu muhteşem zafer hatıraları, iki ülkenin dostluğunun ve ortak tarihinin birer nişanesi konumunda…

Yeşil Sahada Kardeşler

Bir Cevap Yazın