Menü Kapat

Sağ Açıklar Kralı

Sarı Kanaryalar Gazetesi’nde, büyük Fenerbahçeli, “Küçük” Fikret Kırcan “Sağ Açıklar Kralı” olarak unutamadığı bir maçı anlatmış. 19 Mayıs 1955’de oynanan ve 4-4 biten Fenerbahçe-Beşiktaş maçını. Keyifli okumalar…

Fenerbahçe Tarihi Çalışma Organizasyonu


Fikret Kırcan

Türkiye’de sağ açık denilince akla ilk önce Fikret Kırcan gelir. O ünlü çalımları, ceza sahasına yaklaşıp verdiği ölçülü pasları hep unutulmaz gollerin büyük hissedarı yapmıştır Fikret Kırcan’ı. Fenerbahçe forması altında Küçük Fikret diye tanınan sağ açıklar kralı Kırcan, 1920 yılında İstanbul’da doğdu.

12 Kez Milli Formayı Giydi

14 yaşında Fenerbahçe Genç Takımı’na girdi, bir yıl sonra (A) takımında futbol oynamaya başladı. 1950 yılında Fenerbahçe kaptanlığına yüklenen Kırcan futbolu bıraktığı 1956 yılına kadar aralıksız Sarı-Lacivertli forma altında, top koşturdu. 12 kez milli formayı sırtına giyen Fikret Kırcan’ın unutamadığı anılar arasında 4-4 berabere kaldıkları Beşiktaş karşılaşması. Biz sözü uzatmadan Fikret Kırcan’ın anılarını, kendisinden dinleyelim :

“Herkes Şaşkındı”

“1955 yılının Mayıs ayındaydık. Atatürk Kupası için güçlü rakibimiz Beşiktaş ile karşılaşıyorduk. Maçın başlaması ile birlikte Beşiktaş üst üste bize üç gol attı. İlk yarı sona erdiğinde herkes şaşkındı. Antrenör ve yöneticiler soyunma odasından kaçmışlardı. Taraftarlarımızın ağzını bıçak açmıyordu. Herkes, ikinci yarıda 3-4 gol daha bekliyordu. Fakat soyunma odasında arkadaşları toplayıp maçı kazanacağımızı söyledim. Burhan’ı santrfora alıp, Lefter’e sol açık oynamasını söyledim. İkinci yarı başladı. Topu aldım sağdan götürdüm, Burhan’ın önüne bıraktım. Durum 3-1 oldu. Bu golden sonra iki top, daha getirdim, bunları Burhan gole çevirince durum, 3-3 oldu. Bu arada ofsayttan Beşiktaş bir gol attı. Maçın bitmesine 5-6 dakika kala Lefter’in ortasını vole ile gole çevirdim. Beraberlikten sonra benim ve Lefter’in şutları direkten döndü. Ve Beşiktaş’ı böylece elimizden direkler ve hakemin düdüğü kurtardı…”

Sarı Kanaryalar Gazetesi / Mayıs 1974 – Sağ Açıklar Kralı


Not : Fikret Kırcan’ın bahsettiği maçın gazetesine “buradan” ulaşabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın