Menü Kapat

1915 Şilt Olayı IV – Oldu Bitti

Oldu Bitti

Türk futbol tarihinde oldu bitti haline getirilmek istenen “1914-1915 Şampiyonluğu ve Şilt Olayı” hakkında gazete haberlerini meydana çıkarmaya devam ediyor ve soruyoruz :

  • Tarih yazarken sadece “belli” kaynakları değerlendirmek ve diğerlerini görmezden gelmek hangi sorumlu anlayışa sığar?
  • Ali Sami Yen ve Burhan Felek öyle yazmış. Demek ki 1914-1915 şampiyonu Galatasaray’dır” deyip, başka bulguları değerlendirmemek tarihçilik midir?
  • Veya bir başka şekilde soracak olursak, “O döneme dair her şeyi okudum” diyen bir tarihçinin mesuliyeti, okurlarına bütün bilgileri sunmak değil midir?

Bu sorulara yanıt bekliyoruz fakat geleceğinden ümitli değiliz… Bununla beraber “Türk spor tarihi yazıyorum” iddiasıyla Fenerbahçe tarihine dair önemli metinlerin görmezden gelinmesine izin vermeyeceğimizi de tekrar söylemek isteriz.

Aşağıda 17 Nisan 1915 tarihinde İkdam gazetesinde yayınlanan bir gazete haberi var.

“…Galatasaray, Altınordu, Anadolu, Süleymaniye ve İdman Yurdu takımları aralarında bir heyet teşkil etmişler ve bu heyete (İstanbul Futbol Birliği) namını vermişlerdi…” cümlesi aslında her şeyi özetliyor.

1914-1915 İstanbul Futbol Şampiyonu Fenerbahçe değildir” demeyi bütün kitaplarında adet haline getiren tarihçiler, neden yalnızca bir-iki kaynak kullanıp, diğerlerini görmezden geldiklerini açıklamak durumundalar! Tarih bu şekilde değerlendirilmez.

Fenerbahçe Tarihi Çalışma Organizasyonu


Şehrimizde İdman

Geçen sene iptidasında şehrimizin idman kulüplerinden Galatasaray, Altınordu, Anadolu, Süleymaniye ve İdman Yurdu takımları aralarında bir heyet teşkil etmişler ve bu heyete (İstanbul Futbol Birliği) namını vermişlerdi. Bu beş kulüp meyanında bulunan Altınordu, sene ortasında bazı esbabdan dolayı mezkur birlikten çekilmiş idi. Diğer dört kulüp mütebaki oyunları hitama erdirmişlerse de neticede Galatasaray ile Anadolu’nun “sayı”ları müsavi olduğundan tekrar bir müsabaka icrası icap ediyordu.

Bu son müsabaka dün Kadıköy İttihat Kulübü çayırnda icra edilmiştir. Gerek Galatasaray ve gerek Anadolu kulübü de oldukça muntazam birer takımla ortaya çıktılar, oyun gayet heyecanlı olarak devam ediyordu. Heyet-i umumiyesi itibariyle oldukça muntazam olan bu oyunda Galatasaray üç, Anadolu ise iki sayı yapmış ve Galatasaray müsabakayı kazanarak bu beş kulüp arasında birinciliği ihraz etmiştir.


17 Nisan 1915 tarihli İkdam gazetesi

Bir Cevap Yazın