Türk spor tarihinde kulüplere, kadın basketbol ve voleybol takımlarını armağan eden Ayten Salih ve arkadaşlarının okulu, Çamlıca Kız Lisesi! 14 Şubat 1948 tarihinde “Sarı-Lacivert” dergisinde Süha Girgin imzasıyla yayınlanan yazı, bize 6 sene sonra Türk spor tarihine silinmez bir şekilde imzasını atacak okulun o dönemki atmosferini anlatıyor.
Fenerbahçe Tarihi Çalışma Organizasyonu
Çamlıca Kız Lisesi
Memleketimizin varlığı ile iftihar edeceği kültür yuvalarından biri daha : Çamlıca Kız Lisesi…
275’i leyli olmal üzere 432 öğrencinin feyiz aldığı bu ilim ve spor yuvası 1939-40 ders yılı başında, Küçük Çamlıca’nın Kadıköy’e doğru uzanan eteğine mine gibi ilişmiş zarif bir binada tekrar açılmıştı.
Diğer kız liselerine nispeten az talebe mevcuduna rağmen bugüne kadar hep muvaffak olmuş ve tanınmış örnek sporcular da yetiştirmişlerdir.
1941-42 ders yılında atletizm, 1946-47 ders yılında da voleybol şampiyonluklarını kazanmış olan yeşil-lacivertliler diğer spor kollarında da muhtelif ikincilikler ve üçüncülükler almışlardır.
Spor yurdunun kurucusu ve aynı zamanda başkanı olan okulun müdürü, sabık Kütahya Milletvekili sayın Bay Cevdet Barlas bu hususta hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan değerli bir idarecidir.
Beden eğitimi öğretmeni Bayan Şehime Özdemir ve Bayan Sabahat Açıkalp el ele vererek çalışmaktadırlar.
Gerek cimnastikhanede, gerek bahçedeki voleybol ve basketbol sahalarında birçok sportif hareketlerine şahit olduğunu okulun spor çalışmalarını iki cepheden mütalaa etmek yerinde olur:
A) Okul içi faaliyetler: Sınıflar arasında tertip edilen atletizm, voleybol, hentbol müsabakalarıyla, ritmik jimnastiklerden ibarettir.
Bunların arasında genç kızlarımızın vücutlarının gelişmesi için pek müsait olan bedii dans ile ritmik cimnastiğe önemli yer ayrılmıştır. Öteden beri her sene sonunda, velilerin huzurunda yapılan gösterilerde, talebeler bu sahada öğrendiklerinin birer örneğini vermektedirler.
B) Dış faaliyetler: Diğer okullarla yapılan voleybol grup maçlarını muvaffakiyetle başararak ön mevkii işgal etmelerine rağmen güzide oyuncuları Naime’nin okuldan ayrılmasıyla final maçını kaybetmiş böylelikle 1947-48 ders yılı ikincisi olmuşlardır.
Voleybol ekibi final maçına kadar geçen yılki Kamuran (kaptan)-Zuhal-Emel-Gönül Dramalı-Türkan ve Naime kadrosunu muhafaza etmekte iken sonradan Nermin Ertüke ve Necla Durak ile takviye edilmiştir.
Diğer taraftan Nermin Ertüke, Selçuk Özcan, Necla Durak, Hasibe Yesin, Özcan Ayer, Zuhal, Gönül Dramalı, Süheyla İnan ve Nurten Tulgar’dan mürekkep salon hentbolu ekibi çalışmalarını hızlandırmış vaziyette olup finale kadar yükselecek kuvvettedir.
Atletizmde Necla Yücesoy, voleybolda Süheyla ve Güner gibi sporcuları yetiştirip mezun eden ve aynı klasta bir sporcusu olan Naime Yılmaz’ı bir idarecinin indî mütalaasından dolayı kaybeden Çamlıcalılar, birincilikler için, henüz çalışmaya başlamamışlardır.
Yeşil-Lacivertli atletlerin yaptıkları dereceler bugün liseler arasında başta gelmektedir. 1947 atletizm sezonu sonunda Federasyonca Türkiye’nin en iyi 10 derecesini ihtiva ederek neşredilen listede Naime Yılmaz yüksekte 1.35 metre, uzun atlamadaki 4.52 metrelik dereceleriyle birinci sırayı işgal etmektedir. Ve yine Necla Yücesoy’un 1943’de 100 metredeki 13.6’lık, uzun atlamadaki 4.90 metrelik eski Türkiye rekorlarına son senelerde erişebilecek atlet parmakla gösterilecek kadar azdır.
Kır koşularında, geçen sene Türkan Falay’ın ferdî birinciliğinden başka takım ikinciliğini de alan Çamlıcalılar bu sene yapılan tek koşuya T.Falay, Kamuran, Ayfer ve Rabia ekibiyle iştirak etmişler ve neticede T.Falay’ın ferdi ikinciliğini kazanmışlardır.
Yeşil-Lacivertlilerin orta kısım sporcuları da bu yıl büyük başarılar elde etmişler; voleybolda Lütfiye Yılmaz (Kaptan), Birsen Toraman, Nejla Onar, Mualla, Süreyya Helvacıoğlu, Kumru Son, Nefise, Türkan Cin’den kurulu ekip kendi kümesindeki bütün rakiplerini kabir bir üstünlükle mağlup etmiş, finalde de Nişantaşı kız ortayı zorlu bir oyundan sonra yenerek 1947-48 ders yılı şampiyonluğunu kazanmışlardır.
İzciliğe gelince: 93 tam teçhizatlı izci takımına malik Çamlıcalılar 1946’da, Çınarcık’taki kampa 25 kişilik bir ekiple katılmışlardır. Bu kamp canla başla çalışan kız izcilerimize şüphesiz ki birçok bilgiler, kabiliyetler, iyi itiyatlar kazandırmış, her zaman şevk ve heyecanla anacakları derin hatıralar bırakmıştır.
Çamlıcalılara gelecek ders yılları içinde başarılar temenni ederiz.
Süha GİRGİN / Sarı-Lacivert Dergisi – 14 Şubat 1948