Menü Kapat

Derbinin Sırrı

Derbinin Sırrı

1 Aralık 1929 tarihinde Vakit gazetesinde Seyyah maslahlı yazar, Kasım 1929 tarihinde oynanan ve Fenerbahçe’nin Zeki Rıza Sporel‘in iki, Alaaddin Baydar‘ın bir golüyle 3-2 kazandığı maçtan sonra “Derbinin Sırrı Nedir?” diye sormuş ve gazetenin içine kadar sirayet eden gergin havayı yazmış… Keyifle okuyacaksınız.

Fenerbahçe Tarihi Çalışma Organizasyonu


Sırrı Nedir?

Matbaanın içinde bir telaştır gidiyor, telefonların zırzırı hiç kesilmiyor. Gerçi bu yeni binaya geldik geleli kubbelerden çekiç gürültüsü, döşeme ve divanlardan keser sesi ayrılmadı. Bu yüzden ilk günlerde azıcık can sıkıntısı duyduksa da sonraları ilham perilerimiz çivi çakılışlarından korkup kaçmaz oldu.

Fakat dün akşamki gibisine şimdiye kadar hiç rastgelmemiştik. Hemen her çıngırak sesinden sonra:

“Fenerbahçe ikiye karşı üçle galip” cümlesi geçiyor. Bu cümle o kadar çok tekrarlandı ki dayanamadım ve kağıtları toplayınca kendimi telefonsuz bir odaya dar attım.

Bir saat evvel de başka bir manzara karşısında uzun uzun düşünüp gülümsemiştim. Sizin de benim gibi düşünmeniz, benim hükmümü vermeniz için o manzarayı tasvir etmek lazım gelecek.

Matbaanın çalışma odalarından birisindeyiz. Köşede bir sehpa ve üstünde bir telefon var. Mürettip, makineci, muhbir, muharrir hayli kalabalık bir grup makinenin başına toplanmışlar, maça dair konuşuyorlardı.

Biri saatine baktı, maçın başlangıç dakikasıyla geçen zamanı hesapladı. Ve sonra heyecandan titreyen bir sesle “Ya bitti, ya bitmek üzeredir!” haberini verdi. Konuşanların yüzlerine hafif bir sarılık yayıldı. Birkaç el bilden telefona uzandı ve uzanmasıyla geri çekilmesi bir oldu. Kalabalığın içinde Galatasaraylı, Fenerli olanlar vardı.

Bir çatı altında aynı meslek, aynı gaye için çalışan bu gençler arasında düşman bir hava esmeye başlamıştı. Hepsi de doğurma ağrılarına tutulmuş gibiydiler. Bir türlü açıp konuşmuyorlardı. Nihayet içlerinden bir tanesi, ne olursa olsun diyerek “Stadyum”dan neticeyi sordu. Fener’in yendiği anlaşılınca taraftarları sevindiler. Mağlubun bayrağını taşıyanlar havadan, çamurdan bahse başladılar.

Köşemde onları seyrederken şaşmıştım. Memleket hudutlarında harp olsa, resmi tebliğler ancak bu kadar heyecanla beklenmek kabil olurdu.

Bir spor maçı koca şehrin sinirlerinde ihtilaller yapıyor. Ne olur daha köklü, daha feyizli yollarda da vatan gençliği aynı heyecanı duysa…

1 Aralık 1929 – Vakit Gazetesi (Seyyah) (Derbinin Sırrı)

Bir Cevap Yazın