Menü Kapat

Tahkim Kurulu Kararı

Tahkim Kurulu Kararı

“1959 Öncesi Şampiyonluklar” konusunda bir “Tahkim Kurulu Kararı” lafıdır, sürüp gidiyordu. Kararın ve bunun açıklanmasına vesile olan başvurunun Fenerbahçe ile ilgili olmadığı için bugüne kadar dönüp alıcı gözle bakmamıştık.

Bakınca bir de ne görelim!

“Fenerbahçe’nin 1959 Öncesi Başvurusuna Dair Tahkim Kararı” diye ortada dolaşan kararın Fenerbahçe’nin x bir başvurusu ile hiçbir alakası olmadığı gibi, eğer metin içeriğine bakarsanız bu kararın Fenerbahçe tezlerini adeta “tasdik” ettiğini görürsünüz.

Tahkim Kurulu Kararı’nın gerekçesinde “İhtilafa konu olan olayın çözümlenebilmesi için öncelikle Türk Futbol Tarihi kaynaklarının ve mevzuatın irdelenmesi gerekmektedir” deniyor. Bu zaten Fenerbahçe Kulübü’nün tam 3 yıldır bıkıp usanmadan söylediği bir şey… Hatta öyle ki Türkiye Futbol Federasyonu’nun bile elinde bulunmayan bir takım resmî belgeleri FenerbahceTarihi.org olarak biz temin (ve kulübümüze teslim) ederek dosyaya girmesini sağladık.

Bu birinci çinko…  

Tahkim Kurulu, kararın gerekçesinde “TFF tarafından yayınlanan ‘Türk Futbol Tarihi’ incelendiğinde…” diye devam ediyor. Tamamı 7 ciltten oluşan bu eser, hâlâ Türkiye Futbol Federasyonu web sitesinde yayında. Eğer bu yayın referans alınacaksa (ki öyle ya, sonuçta resmî yayın) daha ilk ciltte Fenerbahçe’nin argümanlarının temelini oluşturan cümleler yer alıyor.  

Aynı kararın gerekçesi “Türk futbolunda deplasmanlı lig hüviyetindeki Millî Küme, 1936-1937 sezonunda başlamıştır” diye bir cümle barındırıyor. Yani Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu bizzat bu kararıyla “1959 öncesinde deplasmanlı lig yoktu.” diyenleri taca çıkartıyor.

En mühim yere geldik!

Tahkim Kurulu, kararda “Federasyon Kupası ile 1959 sonrasını karşılaştırırken” statü benzerliklerini vurguluyor ve sonda şu can alıcı cümleyi kullanıyor: “Bu sebeple TFF’nun milli ligin 1959 yılında başladığı şeklindeki savunmasına itibar edilmemiş..”

Neticede “Fenerbahçe’nin başvurusu Tahkim Kurulu tarafından reddedildi” denen kararın metni, aslında Fenerbahçe tezlerini destekler niteliktedir.

Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu, o kararıyla Federasyon Kupası’nı bile 1959 sonrası ile eşleştirebilmişken, Fenerbahçe’nin başvurusundaki “Türkiye Futbol Birinciliği” ve “Millî Küme” organizasyonlarını haydi haydi hesaba dâhil edecektir.

Tombala!

BONUS BİLGİ!

Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu’nun ilgili kararında şöyle bir bölüm var:

“1956-1957 yılında ilk defa yapılan Federasyon Kupası maçları Türkiye Ligi Şampiyonası yerine geçmek üzere tertiplenmiş…”

“Federasyon Kupası” bile Tahkim Kurulu kararıyla “Türkiye Ligi Şampiyonası” olabiliyorken, adı “Türkiye Futbol Birinciliği” ve “Millî Küme” olan organizasyonların neden hesaba katılmayacağını açıklayabilecek herhangi bir merci yok.

Camiamıza hayırlı, uğurlu olsun.

Teşekkürler Tahkim Kurulu…  

Fenerbahçe Tarihi Çalışma Organizasyonu

Not: İlgili Tahkim Kurulu Kararı, 9 Mayıs 2002 tarih ve 2002/68 karar no’su ile Türker Arslan, Erkan Vardar, Sabri Ersavaş, Celil Demircioğlu ve Gürol Kaymak tarafından imzalanmıştır.

Bir Cevap Yazın