Menü Kapat

Fenerbahçe’nin Bahriyeli Kurucusu

Geçenlerde Tuncay Yavuz‘un denk geldiği, yukarıdaki Necip Okaner fotoğrafından sonra, Fenerbahçe’nin Bahriyeli kurucusu bu defa Devlet Arşivleri’nde karşımıza çıktı.

Bir parantez… Fotoğraf için şunları yazmıştık:

“Sevgili Tuncay Yavuz internette yukarıdaki fotoğrafa denk gelmiş. Fenerbahçe’nin kurucularından birisi olan Necip Okaner’in (altında 15 Ekim 1911 tarihi yazılı) resmi bir müzayede sitesine gelmiş. “Yöneticilerimizden biri alıp kulüp müzemize kazandırır inşallah” dileklerimizle…”

Dileğimizin yarısı gerçek oldu ve birisi resmi satın aldı. Bununla birlikte kulüp müzesine bağışladı mı, henüz bilmiyoruz. İnşallah o da olur.

Belgelere gelince…

9 Kasım 1911 tarihli ve “Whitehead torpidosunda ve sair gemilerde eğitim görecek Yüzbaşı Kemal, M. Eşref ve A. Necib adlı Türk bahriye subayları hakkında İngiliz Bahriye Nezareti raporları” başlıklı belgede Necip Okaner için “adı geçen üç subaydan en zeki ve yetenekli olanı” deniyor.

13 Kasım 1911 tarihini taşıyan bir diğer belgede, yine aynı üç subayın HMS Vernon’daki torpido kursunu tamamladığını görüyoruz.

Aynı tarihli üçüncü belge ise en ilginç olanı… Büyük ihtimalle elçilikte görevli olan Hüseyin Bey, Necip Okaner’e maaşıyla ilgili bir telgraf çekmiş. Tabii metin İngilizler tarafından kopyalanırken dil hafif şenlenmiş : “Maaşınız için sefir bugün telgraf çekti” cümlesi “Maashiniz itchun sefir begun telgraph tchkdi” şekline bürünmüş.

Sonuncu belge ise Necip Okaner’in el yazısını gösteren bir telgraf…

Bir kez daha söyleyelim… Tarihi ve kurucularımızı seviyoruz.

Fenerbahçe Tarihi Çalışma Organizasyonu

Bir Cevap Yazın