Menü Kapat

Bu Neden Böyle Oldu?

Fenerbahçe’nin sembol ismi “Sarı Kanarya” Cihat Arman, bundan tam 75 sene önce, Fenerbahçe taraftarı “Neden ancak averajla şampiyon olabildik, diye düşünmesin. İnsanlara doğru dürüst bilgi verelim” demiş ve oturmuş aşağıdaki yazıyı kaleme almış. Gerçekten ders niteliğinde bir “Bu neden böyle oldu?” yazısı…

Fenerbahçe Tarihi Çalışma Organizasyonu


Fenerbahçe 946-947 Lig Şampiyonluğunu Nasıl Kazandı?

946 – 947 senesi lig maçları birincisi çok çetin mücadelelerden sonra belli oldu. Ve Fenerbahçe ancak averajla 11 inci defa olmak üzere İstanbul şampiyonluğunu kazandı.

Lig maçlarına büyük bir muvaffakıyetle başlayan bir takımın, rakiplerini beş puan aşarak ileri fırlamış olmasına rağmen, maçların sonunda şampiyonluğu ancak averajla kazanmış bulunması, herkese ve bilhassa Fenerbahçe’ye bütün varlıklarıyla bağlanan taraftarlara (bu neden böyle oldu?) sualini sordurabilir.

Taraftarların merakını gidermek için bu suali şu şekilde cevaplandırabiliriz.

1 – Sezon başında muntazam bir şekilde çalışan Fenerbahçe takımı çalışmasının semeresini görerek rakiplerinden beş puan ileri fırlamıştı.

2 – Fakat aradaki bu beş puan fark, Fenerlileri daha ziyade çalışmaya sevk etmesi icap ederken maalesef muntazam çalışmalarını gevşetmelerine sebep olmuş ve dolayısıyla antrenmanlara gelenlerin yekûnu azaldığı için çalışmalar muntazaman yapılamamıştır.

3 – Maçların başında sağ iç oynayan M. Ali’nin, tekrar talebe olması dolayısıyla lisansının alınarak anlaşılmayan bir sebeple oynayamayacak bir durumda bırakılması takımın bu mevkiini boş bırakmıştır.

4 – Melih’in, oynadığı bir maçta 75 gün ceza olarak lig maçlarının sonuna kadar maçlardan mahrum edilmesi hücum hattını zayıf düşürmüştür.

5 – Sol açık Halit’in askerliğini Gelibolu’da yaptığı için maçlara gelememesi bu mevkiinde boş kalmasına sebep olmuştur.

Halit, Melih ve M. Ali gibi üç mühim elemanın takımdan ayrılması hücum hattını felce uğratmış ve bu oyuncuların yerine de bir mevsim zarfında yenileri yetiştirilemediğinden, Fenerbahçe for hattı bütün maçlarını her hafta değişik bir kadro ile yaparak muvaffakiyetli maçlardan uzak kalmıştır.

Lig maçlarının 14 oyununu 23 oyuncu ile bitiren Fener takımının, her maça değişik bir kadro ile çıkmış olması takımındaki birlik beraberlik ve anlaşmanın olmamasına yegâne sebep teşkil etmiştir. 14 maçtan iki maçı üst üste aynı forvetle oynayamayan bu takımdan bundan başka bir şey zaten beklenemezdi.

Sol açıkta 5 oyuncu, sol içte 7 oyuncu ve sağ içte 5 oyuncu değiştiğine göre takım esasen istikrar peyda edemezdi.

İşte Fenerbahçe’nin 946 — 947 senesinde şampiyonluğu kazanmış olmasına rağmen hem efkârı umumiyeyi, hem de bizleri tatmin etmemiş olması bu saydığım sebeplerden ileri gelmiştir.

Terhis olan Müjdat’ın tekrar takımındaki yerini almak üzere olması, M. Alinin de lisansının yeniden çıkarılması ihtimalinin bulunması Milli Eğitim Maçlarının ilk haftasında ezeli rakibi Galatasaray’ı yenmekle başlıyan takımımıza bu şampiyonluğu da almak ümidini vermiştir.

Hafta içinde Macar Antrenörümüzün de gelmesinin katileşmesi ümidimizi arttırmıştır.

Bu bakımdan takımımızın Milli Eğitim maçlarında daha fazla muvaffak olacağını ve lig maçlarındaki gibi kötü durumlara düşmeyeceğini söyleyebilirim.

Cihat Arman

Bir Cevap Yazın