Menü Kapat

Lodos

Kıymetli ağabeyimiz Seyhun Binzet, lodos gibi dramatik ama yine de birbirinden güzel resimlerin süslediği bir Kadıköy anısıyla karşınızda…

Fenerbahçe Tarihi Çalışma Organizasyonu


Fırtına

1964 yılının Eylül ayında Kalamış büyük bir Lodos Fırtınası yaşadı. İbrahim Horoz’un yaptığı iki Dragon tonozlarından kurtulup Belvü’nün önüne sürüklendi. O zamanların mendireği çok yetersiz kaldı; dev dalgalar onu aşıp içine girdi. Hepimiz Fenerbahçe’den olayı korku ile izledik.

Kalamış’ta koca bir ağaç köklerinden çıkıp yola yattı ve tramvay trafiğini kapattı.

Ama en büyük felaketi Moda yaşadı.

Plajın tahta iskelesi ve denize atlanan kulesi bir anda çöktü ve kıyıya azgın dalgalar ile vurarak parçalandı.

Moda Deniz Kulübü’nün raftı da aynı şekilde tonozlarından kurtulup paramparça oldu. Sırf rafttan faydalanan kulüp üyeleri değil herkes çok üzüldü. Kalamış’tan raftın ve plajın yok edilişi çok dramatik oldu, koy bir anda bomboş kaldı. Binlerce hatırayı lodos alıp götürmüştü.

Neyse ki bir sene sonra plaj tekrar sıfırdan kuruldu da raftı yapan Naci Erk eski planları çıkarıp, 1965 yazında yeni raftın suya indirilmesini sağladı.

Sonra bugünlere geldik. Moda plajını lodos değil önünden geçen yol yok etti ve bir daha dönüşü olmayacak şekilde hatıralara gömdü.

İbrahim ağabey kendine yeni Dragon yaptı. Yaşlılığında yarışcılığa devam etti. Beraberce yeni Dragonuyla bir Piri Reis yarışı kazandık. Ekibimizde Nusret Söyke ağabeyim de vardı.

Moda Deniz Kulübü’nün raftı hala Kalmış koyunda… Bakalım daha kaç sene dayanacak.

Eskiden bu güzellikleri Lodos denilen bir tabiat gerçeği yok ederdi ama modern zamanlarda maalesef rant uğruna bizler göz göre göre yok ediyoruz. İşte belki de bundan dolayı bir huzur almaya Kalamış’a gitmek artık içimden gelmiyor

Sizlerle arşivimden 1964 lodos fırtınasının hurdaya çevirdiği Moda Plajı resimlerini paylaşıyorum.

Seyhun Binzet

Bir Cevap Yazın